Pažnja, open in a new window. IspisE-mail

 

10 STVARI KOJE SVAKA OSOBA S AUTIZMOM ŽELI DA ZNATE


 

1.Ja sam osoba s autizmom. Ja nisam "autističan". Moj autizam  me ne definira kao  osobu.


2. Moja percepcija je drugačija. To znači da uobičajeni prizori, zvukovi, mirisi i okusi  mogu biti vrlo bolno iskustvo za mene.


3. Molim vas upamtite razlikovati između neću (ne želim) i ne mogu (nisam u mogućnosti to napraviti).
Nije da ja ne slušam upute - ja ih jednostavno ne razumijem.  Obraćajte mi se direktno jednostavnim riječima.


4.Ja razmišljam vrlo konkretno i doslovce interpretiram jezik. Ne razumijem Igre riječima i sarkazam i molim vas nemojte ih upotrebljavati u razgovoru.


5. Budite strpljivi sa mojim ograničenim rječnikom. Teško mi je izreći što želim kada  ne znam izraziti riječima ono što osjećam.


6. Zato što mi izražavanje i jezik ne ide baš sjajno, bolje mi ide vizualno učenje. Radije mi pokažite kako treba nešto učiniti nego mi pokušate isto objasniti riječima.


7.Fokusirajte se i usmjerite energiju na ono što mogu i znam učiniti,radije nego na ono što ne mogu ili ne znam učiniti.


8. Pomozite mi u socijalnoj interakciji. Možda izgleda kao da se ne želim igrati sa ostalom djecom u parku, no najčešće samo ne znam kako započeti razgovor ili druženje.


9.Pokušajte utvrditi koji su okidači mojih emocionalnih ispada, odnosno što im je prethodilo i uzrokovalo ih.  Događaju se kada je jedan od podražaja preopterećen. Ako nađete okidač – mogu se spriječiti.


10. Molim vas VOLITE ME BEZUVJETNO.  Niti vi niste uvijek ispunjavali sva očekivanja vaših roditelja i sigurno ne želite da vas se stalno podsjeća na to. Uz vašu podršku ismjernice, mogućnosti su šire nego što možda mislite.Vjerujte – ja sam toga vrijedan.